Hemvändardagen Flen

Det var uppehåll. Det kändes faktiskt lite ovanligt efter en av dom blötaste somrarna på länge. Vi fick plats i det alldeles underbara lilla Ryttartorpet hos Flens hembygdsförening i Thuleparken. En timrad stuga från 1700-talet.

Vi var inbjudna av hembygdsföreningen till deras hemvändardag för att presentera KFV-släktforskarförening och ge besökarna en första inblick i forskandet och få veta avlägsna släktingars öden. Men det började trögt. Konkurrensen från Sveriges bronsmatch i Fotbolls-VM var hård och på Harpsund var det statsbesök av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi
och möjligen försökte folk få en glimt av presidenten i bilkortegen. Men, när Sverige fått sin medalj och presidenten var på plats så fylldes vår stuga snabbt. Här kom hemvändare från Stockholm, Norrköping, Södertälje och Gävle och tro det eller ej, en herre från Filipinerna ville bli medlem i vår förening. Alla hade naturligtvis bakgrund som flensbor.

En känd flensbo, Christer Uddin, min företrädare på ordförandeposten i KFV-släktforskarförening, hade en hektisk eftermiddag vid datorn för att besvara frågor, leta efter mormor, farbröder, farmors mormor och farfars farfars syster, för att nämna några. Utanför vårt Ryttartorp var det sång och musik från scenen och besökarna lät sig väl smaka av varm korv, kaffe, hembakta bullar och småkakor och runt lotteriståndet var det full kommers i den underbara Thuleparken. Innan återvändardagen var till ända kom en kvinna från Enköping och ville bli medlem i KFV-släktforskarförening.

Kjell Lundström

Site Footer