Aktiva kvinnor

KFV Släktforskarförening blev inbjudna till Aktiva Kvinnors förening i Katrineholm för att berätta om släktforskning tisdagen den 5 september. Plats var Pensionärernas Hus och i lokalen fanns ett 40-tal åhörare på plats och ett digert kaffebord var uppdukat. Inger Andersson och Anne-Marie Lindblad berättade dels om föreningen men Inger visade också ett bildspel om släktforskning. Några i salen hade släktforskat och var väldigt entusiastiska medan andra kanske tyckte det var lite sent i livet.

Deltagarna fick kunskap om vad som är viktigt att kontrollera när man forskar samt olika källor som husförhörslängder, födelselängder och död- och begravningslängder. Inger uppmanade också till att prata med sin omgivning om deras minnen och hågkomster som kunde vara till nytta samt att ta reda på vilka som fanns på eventuellt sparade fotografier och att anteckna detta med blyerts på bilderna. Det är vanligt att det dyker upp frågor om okända fäder och i det här fallet en okänd farfar. En del informationsmaterial fanns tillgängligt bland annat egna skapade böcker med släktträd som många bläddrade i. Föreningens sekreterare, Ann Jaktlund, visade upp sitt släktträd som hon skapade 2021 och därefter arbetat vidare på. Det var redan nu väldigt långt, mellan 3 och 4 meter, och det gick åt två personer att hålla det framför podiet. Ett beundransvärt arbete som förhoppningsvis stimulerade de församlande till att faktiskt dokumentera sina anor att spara till kommande släkten.

Anne-Marie Lindblad

Site Footer