Arkiv Digital

 

KFV Släktforskarförening bjöd in till föreläsning med Cecilia ”Cissi” Löfgren från Arkiv Digital den
7 september i ABF:s lokaler i Katrineholm. Arkiv Digital har Sveriges mest omfattande internetarkiv  med digitaliserade originalkällor. Lokalen var fylld till sista plats och det var många som var intresserade av vad Arkiv Digital har att erbjuda avseende släktforskning. Förutom att presentera AD:s historia fick vi också en genomgång av de olika arkiven. Här återfinns bl.a. kyrkböcker, flygbilder, bouppteckningar samt personregister från 1600-talet till 1900-talet. Det finns också möjlighet att skapa ett eget släktträd.

Cecilia visade finesserna i programmet eftersom det finns så mycket mer än vad de flesta använder och det blev många utrop ”Oj, det visste inte jag!”. Hon gick igenom grunderna men fördjupade även presentationen, ibland efter frågor från åhörarna. Stämningen var god trots att det blev lite trångt och kaffe och bulle intogs mycket snabbt för att återgå och lära oss mer. Kvällen gick fort och trots att föreläsningen var över var det många åhörare som dröjde sig kvar för en pratstund. Det var en mycket lyckad kväll med en intressant föreläsningen. Saken blev inte sämre av att höra att ”Cissi” har rötter i Katrineholm. Hon är nämligen barnbarn till Aron och Elsy Kahn som bodde i Manderströmska villan (senare kallad läkarvillan efter doktor Kahn) i hörnet Skolgatan-Storgatan i Katrineholm. De är ett välkänt läkarpar för alla katrineholmare med några år på nacken.

Anne-Marie Lindblad

Site Footer