Genjägarna, ett föredrag med Fredrik Mejster

KFV Släktforskarförening bjöd torsdagen den 12 september in till föreläsning på kulturhuset Ängeln.

Föreläsare var Fredrik Mejster och ett 50-tal föranmälda åhörare följde under kvällen andäktigt hans föreläsning – man kunde höra en knappnål falla. Efter att han glatt noterat att det var tredje gången han var här så kom kvällen först att handla om DNA generellt, vilka företag man bör använda, att släktforskning är nödvändig för att förstå släktskap med matchningar och att man skall kartlägga de personer man söker genom hela livet. Att ta hjälp av bouppteckningar, landsarkivens personakter, äktenskapsregistret, barnavårdsmannaakter och att det finns verktyg till hjälp.

Därefter följde historien om ”Genjägarna”, den grupp som Peter Sjölund satte ihop efter att ha löst dubbelmordet i Linköping. Hans förhoppning var att gruppen skulle fortsätta att hjälpa polisen att lösa brott genom DNA men så blev nu inte fallet. ”Genjägarna” påbörjades 2021 med att information om att få hjälp med någon man letade efter lades ut på Facebook. Intresset var stort och efter att man valt ut ett antal påbörjades arbetet 2021 audition, lösning av fall och inspelningar våren 2022. Efter testning av personer skedde första sändningen på Fars Dag 2023. Fredrik berättar om olika fall där en deltagare slutligen fick träffa sin far och en fick reda på att hans far var död men fick andra släktingar. Varje avsnitt innehöll teoriavsnitt med Peter Sjölund.

”Genjägarna” kom att innehålla information som ledde till att det uppdagades att det fanns missförhållanden där donatorbarn inte fått korrekt information om sitt ursprung från sjukhuset. Genom SVT:s Uppdrag Granskning i Göteborg påbörjades en granskning där en man i Halmstad bestulits på sina spermier i samband med en utredning av barnlöshet. Historien växte till att bl.a. omfatta värnpliktiga i Uppsala som lämnat spermier till forskning men som använts till inseminationer. Slutligen en läkare i Norrbotten som vittnat i en rättegång om faderskap och själv visade sig vara donatorn. Arbetet pågick i ett och ett halvt år och resulterade i flera program som fått stort genomslag i Sverige och även internationellt. Denna granskning innebar att Fredrik tillsammans med 2 kollegor erhöll ”Guldspaden” 2023. Ett högt aktat pris inom svensk journalistik som delas ut av Föreningen Grävande Journalister.

Fredrik är välkänd för sitt researcharbete till ”Allt för Sverige”. Därtill ”Genjägarna”, ”Spermieskandalen” och nu ”Arvinge okänd”. Att han dessutom varit krönikör i tidningen Släkthistoria fram till 2022, arbetar som registrator vid Uppsala kommun, driver ett eget företag, försöker hinna med sin egen släktforskning och har familj med 2 små barn innebär förmodligen att han inte har långtråkigt.
Anne-Marie Lindblad

Site Footer