Vandring i soldaternas spår, Malmahed, 17 maj

Samling vid Hembygdsgården

Lördagen 17:e maj 2025 samlades vi, ett trettiotal förväntansfulla medlemmar i KFV släktforskarförening, vid hembygdsgården i Malmköping. Vi skulle gå en guidad tur med Leif Jacobsson. Han är Malmköpings egen historieexpert som bland annat blev utsedd till ”Årets sörmlänning” 2014 och 2021 fick ”Sörmlandsmedaljen” av Länsstyrelsen för ett långt och betydelsefullt engagemang för Sörmlands liv och historia. Enligt motiveringen har Jacobsson varit en stark kraft för att utveckla hembygdsrörelsen. Han har också gjort fler än 1550 radioprogram om olika orter och speciella personer i Södermanland.

Han började turen med att berätta om hembygdsgårdens olika hus och vilka personer som har bott i dem. I ett av husen vid Länsmansgården är det nu ett fotomuseum. Där finns bland annat cirka 20 000 fotografier från Malmköping med omnejd och ett soldatregister med alla Sörmlands indelta soldater. En guldgruva för oss släktforskare. Ett annat av husen är Gustaf Wetterstugan. Gustaf Wetter var en av sin tids stora spelmän. Han var med och bildade Södermanlands spelmansförbund 1925, vilket skedde just i Malmköping, och han var ända till sin död 1977 en drivande kraft i styrelsen.

Kyrkan i Malmköping och minnesstenen över de som drunknade.

Sedan vandrade vi vidare till kyrkogården där man redan i portalen blir påmind om att ingen av oss lever för evigt med skriften” In memento mori”. En av de mer kända gravarna är Hasse Alfredsons farfar och farmors, disponent Alfred Andersson och Jenny Maria Karolina Haglund.

År 1882 hände en förfärlig olycka med många dödsfall. Vid en manöver åkte de med en färja till en ö för att lyssna på en konsert men på vägen hem kantrade färjan och 14 beväringar, en korpral och två till drunknade.

Efter kyrkogården fortsatte vi mot Malma hed, som nu  är klassat som riksintresse. Leif Jacobsson berättade om ett av husen som ligger längs Kyrkallén att det tidigare var officerarnas dass.  Åtta fjölar fanns i samma rum, en för chefen för varje varje kompani. 1771 hände något som kom att ha stor betydelse för Malma hed och Malmköping. Då utsågs Gustav Adolf von Siegroth till chef för regementet. Han gjorde ett antal stora förändringar, initiativ som måste betecknas som ovanligt framsynta för sin tid. Han byggde upp det som behövdes till regementet.

Efter 147 år flyttas regementet från heden, 1921. Då restes en minnessten och alla kompanier tog med varsin sten som de lade runt minnesstenen.

Leif Jacobsson visar Malmahed och köpingen Malmköping såg ut.

Vi avslutade vår guidade tur i Malmköpings museum där det också finns otroligt mycket intressant att titta på. För den som är intresserad så är muséet öppet onsdagar – lördagar,12-16, efter midsommar ända till augusti.

 

Stort tack för en trevlig, humoristisk och kunnig guidning. / Eva Gustafsson

Site Footer